Stor interesse for å restarte husflidslaget

Et 40-talls husflidsinteresserte damer møtte opp etter å ha blitt invitert til husflidskveld på eldresenteret 29. februar. Det var Rindal frivilligsenhtral som tok initiativ til å prøve å vekke til live husflidslaget i bygda igjen. Jon Fredrik Skauge holdt et interessant fordrag om ull.

 

 Det var Rindal frivilligsentral som tok initiativet til denne kvelden. Rindal husflidslag ble starta i 1980, men har de siste årene vært et passivt lag med bare 4-5 medlemmer. Med den store interessen det er for strikking og toving og andre handarbeidsteknikker i dag, måtte det da vel være yngre krefter som hadde interesse av å gi laget en restart og et nytt liv?

Med 40 frammøtte er interessen tydelig til stede, og mange benytta sjansen til å skrive seg som medlem. Med "gamle" og nye medlemmer, til sammen et 20-talls damer i alle aldre, ser framtida adskilig lysere ut for laget.

Medlemmene vil om ikke alt for lang tid bli innkalt til et nytt møte, der det trolig vil bli valgt et interimstyre som skal fungere til neste årsmøte. Så blir det opp til det det nye styret å legge opp de videre planene for laget.

Anne Skjølsvold gjennomgikk litt av historia til Rindal husflidslag, som ble starta i 1980 med Bodil Korshamn som første leder. En del gamle avisutklipp fra lagets første år ble vist på skjerm. Laget var svært så aktivt i mange år og holdt mange temakvelder, arrangerte kurs og utstillinger.

Jon Fredrik Skauge hold foredrag om ull og viste i praksis både spinning på rokk og handtein. Handteinen er et eldre spinneredskap enn rokken, og en stor fordel med den var at du kunne spinne mens du gikk. En var litt flinkere til å utnytte tida før. Kvinnfolka batt, eller stikka, også mens de gikk før. Jon Fredrik kunne fortelle om ei orkdalsdame som hadde litt lang veg til butikken. Da ho kom heim etter turen, hadde ho eit hosso-par ferdig.

Fra Møre og Romsdal fylkeshusflidslag kom sekretær Inger Elisabet Bråten og hilste Rindal husflidslag velkommen tilbake. Rannei Rødset fortalte om tilblivelsa av boka Norsmørssøm som kom ut i fjor, der mye kvitsøm fra Rindal er med. I gammel tid var Rindal kjent for sin særs forseggjorte og fine kvitsøm.

Ullkorg med flere sorter ull og handtein

Karder eller "kalå" og ferdigkarda ruller ligger klare til spinning 

Jor Fredrik fikk til tynt garn av svartull

I kø for å sjå på spinning

Disse damene  kunne sikkert kunsten å karde ull fra før

Mange husflidsinteresserte

Rindal husflidslag ble starta i 1980 med Bodil Korshamn som første leder.

Et av de første temamøtene i Rindal husflidslag i 1980. Ull er tema også her

 

  • Myspace
  • Tips en venn
  • Skriv ut